Symbolisch in gevangenis.

Op 12 september is het exact 11 jaar geleden dat de Cuban Five onterecht opgesloten werden. Het gaat om vijf Cubanen die in Miami verbleven om de activiteiten van lokale terreurgroepen in kaart te brengen en zo aanslagen tegen Cuba te voorkomen. Kort voordien was een Cubaans verkeersvliegtuig in volle vlucht tot ontploffing gebracht. Niemand overleefde.

Wereldwijd is een campagne aan de gang voor de vrijheid van de Vijf. Uit solidariteit met de Cuban Five laten de Bekende Vlamingen Jonas Geirnaert, Joke Devynck, Chris Lomme, Dirk Tuypens en Daan Hugaert samen met de politici Bart Staes (Groen!), Kurt De Loor (SP.A) en hun Franstalige collega’s Zoé Genot (ECOLO), Céline Delforge (ECOLO) en Safia Bouarfa (PS) zich op zaterdag 12 september vrijwillig opsluiten in een mobiele gevangenis op het Poelaertplein, in de schaduw van het Brusselse Justitiepaleis.
 “Zij zijn even onschuldig als wij.” is het motto.

 

De omstandigheden waarin de vijf Cubanen al 11 jaar van hun vrijheid zijn beroofd, doet de wenkbrauwen fronsen. Het bezoek van hun familieleden wordt bemoeilijkt en twee onder hen hebben al 11 jaar geen bezoek mogen ontvangen van hun echtgenotes.
Nochtans verklaarde de Werkgroep voor Arbitraire Detenties in 2005 dat de opsluiting van de Vijf een overtreding is van het internationaal recht.
Ook Amnesty International heeft ernstige vragen bij de rechtsgang en ondernam stappen rond het bezoekrecht.
Wereldwijd is een campagne aan de gang voor de vrijheid van de Vijf, die ondermeer ondersteund wordt door tien Nobelprijswinnaars en honderden personaliteiten.
 

Geplaatst in In de media