Stop dat spuiten!

't Is het begin van de zomer en de planten groeien dat het een lust is.
Hier en daar is het te weelderig en dan zie je dra een mannetje slenteren met spuitapparaat op de rug of aan de hand. Een week later zijn er dan de rosse wegranden, de gele bermen of hele verbrande percelen.
Veel meer dan nodig en er zijn toch andere methodes, denk je dan.
Een ervaren natuurpunter vertelde me ooit dat succesproduct Roundup "helemaal geen kwaad kan" en dat hij vlot  jaarlijks zijn biotuin en oprit sproeit. Waar steunde (en steunt) die weetal zich op? In de bijsluiter van het product staat dat het ecologisch is…
Vandaag lees ik dat Roundup zeer giftig is voor amfibieën. Puur toeval dus, dat er hier nooit een kikker, pad, laat staan een salamander langs de beken zit. Alleen afgeschermde tuinvijvers maken  kans op dergelijke bewoners.

Een andere waardemeter zijn korstmossen. Het zijn die fijne gekartelde schijfjes goudgeel of bruin die op muurtjes en wegstenen groeien, in volle zon. Zij zijn het die grafzerken en historische bouwsels zo prachtig kunnen maken… tenminste als ze niet gesproeid worden.
Als je ze ziet heb je meteen bewijs dat er biochemisch niet vernietigd werd.
Een perfect parkpad is bijvoorbeeld verdacht. En ja, als je eens rondkijkt in het Zaventemse vijverpark, dan merk je nog andere sporen van herbiciden. De afsluitingen zijn onderaan kaalgesproeid om de grasmatten beter af te rijden. Sproeien in brongebied, bij de waterlijn van de vijver…


Het vijveroppervlak zelf, wat verderop, verandert op dit moment in een dik groen tapijt. Het college zit er even dik mee verveeld en de meningen zijn even dik verdeeld. Privéfirma's werd dus om technologische raad gevraagd.

Gelukkig is er al enig milieubesef bij onze bestuurders en stelden zij van in het begin dat "sproeien  geen optie is". Anders hadden we meteen Amerikaanse toestanden. 
De firma's blijken verder alleen peperdure oplossingen en experimenten te hebben.

Het wordt nu talmen rond twee betere ideeën.
Het eerste, laat groeien wat groeit. Zo blijft het water helder en zorg ervoor dat er geen spelende kindjes het groene tapijt oplopen.
Het andere idee is van er veel dikke karpers in te zetten. Die woelen de wortels van de waterplanten om. Volgend jaar is dan alles weg, maar, groot nadeel (?),  dan is het water troebel, zoals in de kleine vijver voor Mariadal.
Laat hun verstand maar werken, nu het eens gezond waterboerenverstand is.

Terug naar het sproeien. Er is een decreet dat het herbiciden- en pesticidengebruik bij de overheid moet afbouwen, want de schadelijkheid is overduidelijk. Alleen de openbare diensten moeten inbinden, de privé kan ongestoord verder doen.
Het lijkt vandaag een dood decreet. Wat zijn de bespoten opppervlaktecijfers in Zaventem? Wat zijn de aankoopcijfers van die stoffen. Hoeveel kilometer wordt er nog rondgereden met de sproeitractor?

En is het niet hoog tijd om eens met onze boeren overeen te komen? Het resterend landbouwoppervlak wordt hier steriel gemaakt met overbemesting en grote spuitmachines. 
Waarom moet weldra het aardappelloof plat gesproeid om wat sneller, gemakkelijker te oogsten? Het kan anders.
Waarom mag alle groen leven doodgespoten op  de rand van een grote akker? Kom bijvoorbeeld maar eens kijken naar de boord van het Noskoem boske, een natuurreservaatje nog wel!
Sedert 4 jaar is daar een strook van 4 bij 100 meter het hele jaar onkruidvrij…

De gemeente kan hier welgerichte impulsen geven.

Ooit een bioboer in Zaventem? Ge droomt zeker?

Geplaatst in LEEF! vandaag