Onze luchthaven, ons vliegverkeer.

Niets bedreigt zo ernstig het leefcomfort in Zaventem, Nossegem en Sterrebeek als de nieuwe taxibanen naar Holding (startpunt) 25 Links en de verlenging van startbaan 25-07 L richting Kortenberg.

Als dit zou gebeuren, worden de drie dorpskernen getroffen door opstijgend verkeer. Maar ook Woluwe zal de (grootste) toestellen over zich heen krijgen. We dragen nu al de overlast van de noord-zuidelijke baan 02-20 en Holding 07R. Dit gaat er totaal over!

———

En die uitbreiding is voor niets nodig!

In 2000, ten tijde van Sabena waren er méér vluchten dan wat de uitbater BAC voorspelt voor 2040!
Waarom dan startbaanverlenging?
Indertijd, met Sabena, was er wat planning. Vandaag en morgen verdringen talloze maatschappijen elkaar op de spitsuren. Dat is de reden. Moet daarom de leefbaarheid naar de vaantjes?

———

Je zou verwachten dat ons Bestuur zeer alert reageert.
Het verzet wordt georganiseerd door burgerforum.be en krijgt veel steun vanuit verenigingen zoals Sterrebeek 2000 en Natuurpunt, de omliggende gemeenten en Burgemeesters. Er is weinig enthousiasme bij onze eigen bestuurspartijen.
Lees aandachtig de partijstandpunten die Burgerforum na lang aandringen kon bekomen en misschien deel je onze conclusies.

Open VLD en Spa vermijden in hun antwoord de baanverlenging als heikel punt. Wat zegt dat?
CD&V wil alleen de baanverlenging uit de plannen lichten, maar vergeet dat taxibanen leggen naar de huidige baandrempel 25L nog erger kan uitvallen.
Bij N-VA is het een groot vraagteken. Marc De Scheemaecker is een prominent N-VA-er en tegelijk voorzitter van BAC dat de uitbreiding plant. Andere N-VA-ers spraken zich uit tegen verlenging.
“…nu niet aan de orde, …eerst een vliegwet”, klinkt het officieel. En daarna ?
Groen is duidelijk tegen.

En Leef! ?
We sloten ons aan bij Burgerforum
We konden de motie van zes jaar geleden tegen de pisteverlenging laten actualiseren en laten herstemmen op de Gemeenteraad. Iedereen stemde opnieuw voor, behalve UF.
We eisten dat de motie onder publieke aandacht kwam, als waarschuwing aan de bevolking. Hebt U ondertussen ergens iets daarover gelezen?
We eisen dat het College ontslag neemt uit het geheime en gesloten Forum 2040 van BAC en daadwerkelijk steun geeft aan het verzet van Burgerforum. Waarom sloot onze Burgemeester zich niet aan bij haar protesterende collega’s van de buurgemeenten?

Luchthaven en luchtvaart in het algemeen zijn toe aan grote verbeteringen en moeten mee omschakelen in de energietransitie. We moeten ons bemoeien en druk uitoefenen van buitenaf.
De regelmatige stakingen vertellen dat de werkvoorwaarden in veel luchtvaartbedrijven ronduit slecht zijn. Alle begrip en steun!

Geplaatst in LEEF! vandaag