Onze burgemeester ontving een brief over het vlees op ons bord.

 

Ex-Beatle Paul McCartney en klimaatexpert Rajendra Pachauri sturen alle Europese burgemeesters een brief waarin ze oproepen om iets te doen aan de overmatige vleesconsumptie.
De Vlaamse campagne 'Donderdag Veggiedag' van EVA, de vereniging voor een 'Ethisch Vegetarisch Alternatief', wordt aangehaald als inspirerend voorbeeld. McCartney zal donderdag ook het Europees parlement toespreken.

In hun brief wijzen McCartney en Pachauri erop dat…

de wereldwijde productie van vlees verantwoordelijk is voor 18 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. 
Toch blijven mensen, vooral in de rijke landen, grote hoeveelheden vlees eten.
 Deze hoge vleesconsumptie heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit, maar is ook schadelijk voor onze gezondheid, stelt het duo.
 

McCartney en Pachauri suggereren dat overheden initiatieven moeten nemen om burgers te sensibiliseren rond deze kwestie. "Wat individuen op zichzelf kunnen doen, is beperkt. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van overheden en het bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat duurzame alternatieven zoals plantaardige producten overal beschikbaar en betaalbaar zijn", luidt het.

 Onder het motto 'minder vlees betekent minder hitte' zal McCartney donderdag zijn boodschap ook uitdragen in het Europees parlement. "Eén keer per week geen vlees eten, is een kleine aanpassing die voor niemand onoverkomelijk is", zegt de pleitbezorger van een 'Meat-free Monday'. 

In ons land scoorde het Gentse stadsbestuur in mei een wereldprimeur door donderdag officieel uit te roepen als veggiedag.
 EVA meldt dat de campagne in de Gentse scholen uitstekend loopt. "Sinds 1 oktober doen het stadsonderwijs en de kinderopvang mee. Leerlingen hebben nog steeds de keuze tussen vlees en vegetarisch, maar in oktober was 96 procent van de warme maaltijden op donderdag vegetarisch.
 Op die manier werd op een maand tijd een uitstoot van zo'n 16 ton CO2 voorkomen", zegt woordvoerder Tobias Leenaert.

Een veggiedag in Zaventem? Ondenkbaar?

 

(Geplukt van www.leuvencentraal.be op 4 dec 2009)

Geplaatst in LEEF! vandaag