Meer dan 11.000 wetenschappers roepen ‘klimaatnoodtoestand’ uit.

05/11/2019 | Bron: BELGA De Standaard The Guardian enz

Meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen (onder wie 230 landgenoten) hebben een op ons afkomende ‘klimaatnoodtoestand’ uitgeroepen die tot “ongezien menselijk lijden” kan leiden
‘De klimaatcrisis accelereert sneller dan de meeste wetenschappers hadden verwacht’, waarschuwen zij.
Zes stappen kunnen volgens hen de ergste gevolgen van klimaatverandering milderen: vervangen van fossiele brandstoffen door koolstofarme hernieuwbare, het terugdringen van uitstoot zoals methaan, bescherming van ‘s werelds ecosystemen, het vooral eten van plantaardige voeding en minder dierlijke, een koolstofvrije economie, en het stabiliseren van de wereldbevolking.
De wetenschappers zeggen ‘bemoedigd te zijn door een recente opflakkering van bezorgdheid’ over de klimaatcrisis. Ze voegen eraan toe bereid te zijn beleidsmakers bij te staan ‘in een juiste overgang naar een duurzame en billijke toekomst’. De mensheid moet “in actie komen om het leven op Planeet Aarde, onze enige woonst, te laten gedijen”.
De tekst werd ook ondertekend door een 230-tal Belgische wetenschappers, zo blijkt nog uit een bijlage bij het artikel in Bioscience Magazine.

Geplaatst in In de media