Kernenergie? Nee bedankt!

“Als er licht brandt in huis en als de nabije startbanen van de luchthaven hel verlicht zijn, dan is dat dank zij onze  kerncentrales."

"Als binnenkort dat ceeootwee-probleem opgelost is, dan is dat dank zij onze kerncentrales."

"Als deze veilige centrales gesloopt worden, dan is dat de schuld van groene, bange  en onwetende fundamentalisten.”

 

De kernergiesector en hun politieke lobby’s – onder andere de CD&V, de Open VLD en de PS van Di Rupo – houden het uiterst eenvoudig als zij de publieke opinie toespreken. Deze publieke opinie is in meerderheid tegen kernenergie en denkt aan de betere alternatieven.
De lobby's zetten sedert een jaar met de regelmaat een aanval in. 

Ook de machtige Europese Comissie duwt hard aan de onverwachte levenskans voor deze sector, want ‘ kernenergie kan ons de strijd tegen de mondiale opwarming doen winnen.’

Nog van dat en het milieuactivisme is de schuldige van de dreigende catastrofe!

Daarom gaan we eens een paar harde, weinig gehoorde tegenargumenten op tafel gooien.

 

Ten eerste.

De bewering dat “ kernenergie geen CO²emissies heeft.”

Als je in de koeltorens en reactoren gaat kijken, klopt dat. Maar als je kijkt naar de hele productiecyclus, van de mijnontginning tot en met de afbraak van de centrales, verdampt dat voordeel!
Dan spreken we nog niet van de millenia-bewaking-bewaring van het radioactief afval. Die heeft ook een fors energieplaatje.

 

Ten tweede.

“We kunnen deze hoeveelheid energie niet missen zonder ons erg leed aan te doen.”

De nucleaire bronnen voorzien ons slechts van een klein deeltje van onze energiebehoefte!

Neem onze buur Frankrijk, het meest nucleaire land ter wereld. 75 à 80 % van hun electriciteitsverbruik is van nucleaire oorsprong! Maar dit is slechts 15% van hun totaal energieverbruik!! Het nucleaire opdrijven kan slechts marginaal iets overnemen van  olie en gas.

 

Ten derde.

"Het is een oneindige energiebron"

De voorraden radioactieve ertsen op aarde zijn veel te klein om enig verschil uit te maken als oplossing voor het emissieprobleem. Aan het huidig verbruikstempo zijn de beste uraniumvoorraden al op tegen 2050. Daarna wordt het moeilijk ontginnen.  Zuiniger maar talrijker centrales  is dus geen optie. De ertsvoorraad blijft even eindig.
Het gaat hem hier om de belangen van consortia. Die zijn oneindig.

 

Kan Eric Van Rompuy of Elio Di Rupo ( ou son Grand Ami dans notre commune ) ons even van antwoord dienen en ons hemelshoog, evident ongelijk aantonen?

Geplaatst in In de media