Kemp, voor een koel klimaat

 

Kemp, het zegt u niets ? En hennep ? Al waarschijnlijk veel meer. Kemp is een ander woord voor hennep dat vroeger een veelgeteeld gewas was en vandaag de dag terug meer en meer ingang vindt. Vanwaar zou anders de naam Kempen komen?

 

Ontdek de natuurlijke krachten van hennep…

 

Hier of op www.hempmade.be

 

Hennep kost het milieu niets!

Hennep is een uitermate milieuvriendelijk gewas.

Hennep verbouwen kan volledig organisch. De planten zijn vanuit zichzelf resistent tegen allerlei schadelijke insecten, waardoor pesticiden overbodig zijn.

Hennep bedekt zeer snel de bodem, onkruid krijgt geen kans en onkruidverdelgers verontreinigen de bodem niet.

Hennep is resistent tegen vele ziekten. De grootste belagers zijn vogels die na het inzaaien snel de weg vinden naar het heerlijke en enorm voedzame zaad. Maar omdat een oude boerenwijsheid zegt dat de vogels daarvan gaan fluiten, vinden wij dat geen enkel probleem.

Katoen, dat hennep wereldwijd verving in de textielindustrie, is één van de meest vervuilende gewassen. Het gebruikt 25% van het wereldaandeel in pesticiden en vraagt veel intensere voeding- en gewasbescherming (pesticiden, meststoffen, ed) dan hennep. De grootschalige monocultuur van katoen rond het Aralmeer in Rusland is er de oorzaak van dat het meer aanzienlijk kleiner is geworden.

De chemische stoffen, gebruikt bij de groei van katoen, kunnen niet allemaal worden verwijderd bij het verwerken tot textiel.

Een T-shirt van 55% hennep ipv 100% katoen, bespaart minimum 3000 liter water.

Hennep, dat als basis diende voor de papierproductie, werd vervangen door houtvezel. Hennep heeft slechts vier maanden nodig om volgroeid te zijn, voor bomen is dit 10 tot 20 jaar. Bij het kappen ervan gaat ook een heel ecosysteem verloren. Een hennepveld brengt ongeveer vier maal zo veel ruwe vezel op dan een gelijk oppervlakte bomen.

Hennepvezel is bovendien veel lichter dan de houtvezel die nog met chloor, dat onze rivieren sterk vervuild, moet afgebleekt worden.

Elk deel van de hennepplant kan gebruikt worden; de graanachtige zaden, de sterke vezel en de houtachtige binnenste kern, er is dus amper afval. Maar liefst 25 000 producten kunnen ervan worden vervaardigd en kan de meeste toxische petrochemische producten vervangen die vandaag de dag gebruikt worden. Hennep kan zelfs gebruikt worden om bio-afbreekbaar plastic en ecologische brandstoffen te leveren.

Over Hennep

Geplaatst in In de media