“Europa vergroot vluchtelingencrisis”.

Bron:’De Morgen’ van 19 januari 2016.

Artsen Zonder Grenzen zegt dat het Europees beleid de vluchtelingencrisis alleen maar vergroot. “Het afschrikkingsbeleid schrikt in werkelijkheid geen mensen af, maar maakt hun reis slechts gevaarlijker, ellendiger en duurder”, klinkt het in hun rapport ‘Obstacle Course to Europe’.

Het rapport is gebaseerd op medische gegevens tijdens hun vluchtelingenprojecten. In 2015 zette de ngo meer dan vijfhonderd medewerkers in om de vluchtelingen te helpen. Drie boten moesten bootvluchtelingen onderscheppen in de Middellandse Zee.

Volgens AZG duwt de Europese Unie de vluchtelingen de facto in handen van mensensmokkelaars en dus op bootjes die niet zeewaardig zijn. Europa biedt geen enkel veilig en legaal alternatief. In 2015 stierven zeker 3.771 vluchtelingen tijdens de oversteek van de Middellandse Zee.

Degelijke opvang

De Griekse overheid laat dan weer na om de vluchtelingen degelijk op te vangen en verhindert ook dat humanitaire organisaties dat in haar plaats doen. Zo is er op het eiland Kos, waar in oktober iedere dag honderden vluchtelingen aankwamen, nog steeds geen opvangcentrum. Uit het opvangcentrum in het Italiaanse Pozzallo trok AZG zich terug omdat de levensomstandigheden voor vluchtelingen er onaanvaardbaar waren.

Verder blijkt ook dat de meeste aandoeningen waar de vluchtelingen voor behandeld werden, hadden kunnen voorkomen worden als de vluchtelingen in betere omstandigheden hadden kunnen reizen. In Servië was tachtig procent van de aandoeningen het gevolg van de tocht die de vluchtelingen hebben gemaakt.

Burgerinitiatieven

Ook België krijgt een veeg uit de pan. “Aangezien de regering faalde om in de noden te voorzien van de continue stroom van asielzoekers, heeft AZG twee keer ingegrepen, namelijkin september 2015 en november 2015. We steunden burgerinitiatieven om onderdak te bieden aan asielzoekers en migranten die op straat sliepen.”

“De Europese overheden combineren een afschrikkingsbeleid met een chaotische respons op de humanitaire crisis”, zegt Brice de le Vingne, directeur Operaties van AZG. “Het resultaat is dat de situatie van duizenden kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen nog veel slechter is geworden. Voor 2016 moet de EU kijken naar het menselijk lijden dat haar beleid veroorzaakt, haar verantwoordelijkheid nemen, en uit haar fouten leren.”

Geplaatst in In de media