Een nieuwe Mechelsesteenweg in Sterrebeek, maar…

Volgend jaar begint men aan een volledige vernieuwing van de Mechelse steenweg. Van aan de grens van Wezembeek-Oppem tot het kruispunt in Nossegem wordt niet alleen het wegdek, maar ook de ondergrond in orde gebracht. Er komen  beiderzijds verhoogde fietspaden en de voertuigsnelheid gaat over heel de lengte omlaag naar 50 km/h.

We vinden het een goed project, maar hebben toch een belangrijke bedenking.

 

 Het dossier laat uitschijnen dat Aquafin de regelmatige wateroverlast in Sterrebeek zal oplossen met meer ondergrondse opvang.

Dat kan natuurlijk niet. Het centrum van Sterrebeek zal blijven overstromen want het water mag overal vrij bergaf. Het wordt nergens ter plaatse gehouden.

En Sterrebeek heeft aardig wat hellingen, met de Mechelse steenweg en de Tramlaan als laagste zones. De Terwenberg, de Schapenweg, de Windmolenlaan, de De Bruestraat, de afdaling van de Mechelse steenweg,… zij veranderen elk in een snelstromende beek bij een slagregen en in een snelstromende rivier bij een wolkbreuk.

Aquafin legt enkele ondergrondse opvangbekkens aan. Het eindresultaat zal niet veel verschillen. Het zijn immers hulpmiddelen “at the end of the pipe”, als het kwaad al geschied is.

Volgens ons dient er 10 jaar gewerkt aan een heel antierosieplan.  Alleen een reeks van maatregelen kan een verschil maken. Bijvoorbeeld, hogerop een combinatie van kiezelterrassen, kiezelbedden en –bedjes maken en op de dorpsrand kleine weiden zetten in plaats van akkers. Ook kleinere akkers inrichten en ze grasstroken of ‘schouders’ aan de veldranden geven. Regenputten en afleidingsgreppels subsidiëren. Poelen, vijvertjes en riet, verbod op nieuwe harde oppervlakken als ze geen bijkomende wateropvang hebben, enz…

Leef! gooide dit op de gemeenteraad, maar het antwoord van de bestuurders was laconiek: “ Er werd vergaderd, Aquafin weet het beter, alles is oké. “

De nabije toekomst zal uitwijzen of we gelijk hebben. We hopen hard van niet!

Geplaatst in LEEF! vandaag