De verkiezingen brachten eens te meer een rechtse overwinning.

 

 De echte overwinnaar blijkt NVA.  Daarnaast is er CD&V, die afgetekend de grootste partij blijft. Lijst De Decker zit ver onder de verwachtingen en het Vlaams Belang krijgt een flinke opdoffer. Open VLD is allicht de grootste verliezer.

Aan de linkerkant blijft het huilen met de pet op.
 
SP.a toont zich triestig tevreden en Groen! had zich veel meer gewenst.

 

Het was uitkijken naar de persoonlijke score van Erik De Bruyn (sp.a-rood) in Antwerpen.
Hij
behaalt met 8355 voorkeurstemmen, de vierde score op de lijst. Het levert hem geen zetel op, maar hij positioneert zich wel heel sterk in de sp.a. Mocht hij een betere plaats hebben gekregen, was hij zonder problemen verkozen geraakt.

Bij ons haalde Roger Collin, links luchthaven-syndicalist, 2098 stemmen. Vergelijk met Amy Gille 1608 en Hans Bonte 3455.
De vraag is hoe de sp.a nu verder zal omgaan met deze linkse oppositie.

Na alle peilingen van de afgelopen dagen kwam de dunne score van Groen! zeker en vast als een verrassing.
In ieder geval blijkt de groene partij moeite te hebben om echt aansluiting te vinden bij de teleurgestelde kiezer.
Ook de pleidooien tegen de jobkorting –toch voor heel wat gewone mensen een welgekomen appeltje in dorstige tijden – hebben er wellicht weinig goed aan gedaan.
  Franstalige Ecolo houdt een nog liberalere koers dan Groen!aan, maar stelt wel te pas en te onpas dat de groene transitie "samen met de mensen en niet tegen de mensen" moet gebeuren.
Bij Groen! klonk het allemaal veel betuttelender.

Onze Filip De Bodt en Fien Loman van Leef! behalen op de Oost-Vlaamse Groen!-lijst een voorkeurscore van respectievelijk 1644 en 1944 stemmen. Geen slechte score, al springen ze er niet tussenuit.

In Kortenberg haalt Philippe Bossin, een ons bekend, erg actief gemeenteraadslid, 626 bollekes.

 Kleine linkse partijen kwamen op in het hele land, voor het eerst zonder onderling gekrakeel.   Ondanks een bijzonder gemediatiseerde campagne blijft de PVDA  steken rond het procent.  In Genk, Antwerpen en Gent zet ze een wat betere score neer, resp. 3 %, 2,5% en 1,5%.

 Verder niks te noteren in het rood-groen hoekje, maar Céline Caudron van LCR-SAP met 1400 stemmen zet wel een  persoonlijke uitslag  neer.
Om van de grond te komen zal een werkelijke links-pluralistische aanpak noodzakelijk zijn. De verbreding zal in de eerste plaats gezocht moeten worden binnen de brede sociale bewegingen: syndicaal, ecologisch… 

 De dubbele vaststelling dat Groen! onder de verwachtingen blijft en dat de PVDA er -ondanks een bijzondere campagne – niet in slaagt om een kleine doorbraak te forceren, maakt deze verkiezingen niet bepaald opbeurend. 

 De Belgen lijken in crisistijden gekozen te hebben voor de traditionele partijen, met CD&V op kop in Vlaanderen en de PS in Wallonië.
In Wallonië valt de stevige groei van Ecolo op, waardoor het Zuiden eerder links kleurt.
In Vlaanderen werd de NVA de grote winnaar, waardoor het Noorden duidelijk centrum-rechts kleurt en de staatshervorming er eens te meer bovenaan de politieke agenda staat.

 Eén lichtpuntje: het Vlaams Belang heeft een opdoffer van jewelste gekregen, terwijl LDD niet zomaar met al die stemmen aan de haal is kunnen gaan.

———-

(bewerkt naar een eerste commentaar van David Dessers, 8-6-09)

Geplaatst in LEEF! vandaag