Bite Back

Laatst wandelde ik door Leuven, en in een van de winkelstraten stond er een standje van  de organisatie “Bite back”.
De foto’s over biggen in te kleine kooien, kippen in een zak gas,… deden meteen vermoeden dat het over een dierenrechten-organisatie ging. Of dierenwelzijns-organisatie?

Bite Back is een dierenrechtenorganisatie, Gaia is meer een dierenwelzijnsorganisatie. De dame van de stand geeft me verduidelijking dmv een voorbeeld:

Gaia pleit voor grotere kooien, meer “menswaardige” leefomstandigheden voor de dieren, terwijl Bite Back helemaal tegen de opsluiting van dieren is, dieren hebben het recht om vrij rond te lopen. “We geven die dieren enkel een “leven” (meestal in slechte omstandigheden) voor onze menukaart…

Laten we de realiteit eens goed bekijken. Dieren moeten in deze wereld overal voor dienen: voor voeding, voor kleding, voor amusement, voor gebruik in testen enz. In feite danken heel wat dieren hun ‘leven’ enkel en alleen omdat ze speciaal op de wereld gezet zijn door mensen die ze ergens voor willen gebruiken. En dat ‘leven’ zou volgens sommigen het allerhoogste zijn. Dus er enkel ‘zijn’ omdat je lichaam ergens voor gebruikt kan worden. Mensen zien dieren vaak als ‘iets dat voor hen nuttig moet zijn’. Dat horen wij dierenrechtenactivisten wel eens vaker: ‘Waar is een varken anders goed voor, behalve om opgegeten te worden?’ ‘Ze mogen blij zijn dat ze er zijn, dan dienen ze tenminste nog ergens voor.’ Dit zijn typische speciësistische uitspraken.

Op de site van Bite Back wordt er dieper op de problematiek ingegaan adhv artikels, getuigenissen en acties.

http://www.biteback.be/

Geplaatst in In de media