Aan het college van burgemeester en schepenen.

Het gemeentebestuur vroeg aan de fractievoorzitters van de partijen hun ideeën en verbeteringen kenbaar te maken aangaande het nieuwe parkeerbeleid.
Blijkbaar is er grote nood aan de betere ideeën uit de  opositie. Maar is het plan wel "te verbeteren"?
Begin, einde en kern van het plan is immers betalen, payer, bezahlen, your money…

Het hing reeds lang in de lucht : je auto sluiten – naar de automaat lopen – het systeem ontcijferen – munten vinden of een kredietkaart proberen – terug naar de auto lopen- briefje achter de voorruit – onthouden tot wanneer de parkeerplek van u is – u haasten – winkelpraatjes over ijverige parkeerwachters – muntjes gaan bijsteken, wat eigenlijk niet mag – nog vlug een paar boodschappen en wegwezen zonder boete…

Onze burgervader was er lange jaren tegen.  "Niet zolang ik er ben"  zei hij  in 't publiek.
Vorig jaar ging hij overstag.

 Heel lichtjes dankbaar voor zijn vertragingstaktieken, stelden we volgende verklaring op en daarbij – gratis  – ook wat goede raad.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen. 

 Leef! wijst het Parkeerbeleidsplan van het college af omdat het opgebouwd is rond betalend parkeren.
Betalend parkeren betekent
          in geen enkel opzicht een oplossing voor het parkingtekort
        meer zoekend verkeer naar gratis plaatsen ergens verderop
          een onaangename stress voor al wie moet of mag autorijden en een pestbelasting
          een vervelende zaak voor horeca en handel, die hier trouwens niet om vroegen
          een zoveelste uitbreiding van controlerende instanties zonder welvaartsbijdrage.

Het plan bevat zelfs een gillende contradictie : de gratis middagperiode op het kerkplein valt samen met het enige moment van plaatsgebrek…
Voor ons maakt dit beleidsplan deel uit van een ambetante en lelijke verstedelijking. Het kan anders. 

Volgens Leef!  is er nood aan een beperkte en tijdelijke uitbreiding van het aantal parkingplaatsen, in afwachting van een grondige en dringende wijziging in de mobiliteit.

Er is nog heel wat plaats voor eenvoudige, bovengrondse parkeergelegenheid, zowel in Zaventem als aan het ziekenhuis in Woluwe.

Het sluikparkeren vanwege  luchthavenpassagiers is goed te bestrijden. Duidelijke bordjes in de bewuste straten en het vlot gebruik van wielklemmen of zelfs wegslepen kunnen volstaan. Voorwaarde is dat er op eenvoudige aanvraag van de gehinderde bewoners meteen reactie komt.


De ontwikkeling van het GEN, het Gewestelijk Expresnet, en de toename van het treingebruik verdienen de grootste aandacht van het college.
De uitbreiding van het busvervoer – dat weliswaar mee in de file staat – mildert nu reeds het parkeerprobleem. Het dient eventueel aangevuld met een plaatselijke pendeldienst, gratis en met kleine busjes, bvb. centrum-station-luchthaven.

Tenslotte benadrukken we dat er – meer dan één jaar na de verkiezing van dit veel belovend college – nog geen zier veranderde aan de ellendige omstandigheden voor het fietsgebruik, het allerbeste mobiliteitsmiddel, ook voor Zaventem. 

 Namens de fractie Leef!-Groen!                                                                    20 januari2008

 Jean-Paul Martens,
gemeenteraadslid

Geplaatst in LEEF! vandaag